קיבוץ מעין צבי
ב- 1935 ראשוני הגרעין הקבוצתי עלו ארצה מגרמניה. השלימו את הכשרתם ב"אם הקבוצה" דגניה א'.
ב- 1936 יצאו כ"פלוגת עבודה" לחולות רחובות ליד כפר ביל"ו. עבדו כשכירי יום בפרדסים תוך מאבק על עבודה עברית שם.
צעירי מעין צבי התגייסו כ"נוטרים" – גאפירים – למשטרת המנדט הבריטי. איבטחו בין אחרים את עליתה של חניתה ואת הדרך אל כפר החורש בעת מאורעות הדמים. שם נפל ראשון החללים של חברי מעין צבי ב- 1938.
ב- 30 באוגוסט 1938 עלו על אדמות פיק"א ליד זכרון יעקב להתיישבות. הקימו בעזרת ההגנה ומגוייסים מהתנועה הקבוצית "חומה ומגדל" . מחנה הראשונים היה ממול משטרת זכרון יעקב הישוב העברי היחיד בין חדרה לחיפה.
ב- 1942 העתיקו את המגורים אל מעלה ההר בעליה לזכרון יעקב. הצטרכו להמלט ממחלת הקדחת שמועברת ע"י יתוש האנופלס בביצות הכבארה אשר חברינו ייבשו אותם.
קלטנו את חברי עליות הנוער של תנועתנו, אשר סיימו את הכשרתם בארץ.
ב- 1946 הגיעו אלינו חברינו שנמלטו מצפורני הנאצים מגרמניה לאנגליה. המתינו שם 7 שנים במרכזי הכשרה ובגמר מלחמת העולם השניה עלו ארצה בעליה ב', הבלתי לגאלית.
ב- 1952 התאחדו איתנו חברי שדות ים אחרי ה"פילוג" מתוך ניגודים פוליטיים בקיבוצים רבים, אשר לא השלימו עם המגמה הפרו- סטאליניסטית של הקיבוץ המאוחד דאז.
התחנכו אצלנו חברות נוער בשנות ה- 40 וה- 50 ממוצא צרפתי ושוויצרי- רומני – הודי- וישראלי ובשנות ה-90 רוסי.
משנות ה- 40 הנחילו לצעירי ה"אולפן" של הסוכנות היהודית את הלשון העברית, ידיעת הארץ ואת אהבת ישראל. יש כאלו שחזרו לאחר 5 חודשים אל הגולה כשליחים נאמנים לישראל. רבים אחרים מהם היכו שורשים בישראל ושומרים על קשר איתנו. כ- 60 חברים של מעין צבי היום הם התחתנו וחיים איתנו לטובה.
חברינו הוותיקים התנדבו במלחמת העולם השניה ל"בריגדה היהודית" ליד הצבא הבריטי והיו אחרים שלחמו בפלמ"ח.
140 חברי מעין צבי וותיקים איבדו קרובי משפחתם מדרגה ראשונה בעת השואה.
9 חללים במערכות ישראל נתנו את חייהם מקרב בנינו למען שאנו נחייה. פרנסתנו היום: בריכות דגים, פארק הדייג, אגודת המים, גידולים: אבוקדו, וזיתים, מפעלים: סקופוס עדשות וסקופוסטק – מוצרי אקריל.
מתוך קבוצת מעין צבי יוני 1994 שולמית קוגלמן